Alles wat je moet weten over Montessori vloerbedden

Alles wat je moet weten over Montessori vloerbedden

Van Mozesmandjes tot hoogslapers en alles daartussenin, ouders hebben tal van opties om een slaapplek voor hun kleintjes te kiezen. Dit is een belangrijke keuze, omdat het bed van je kind de basis is van hun kamer en hun slaaproutine beïnvloedt. Slaap is een populair gespreksonderwerp onder ouders, met talloze bewezen methodes om uit te proberen. Voor nieuwe ouders kan het moeilijk zijn om te bepalen waar te beginnen. Het is belangrijk te onthouden dat elk kind anders is. Hoewel sommige ouders een vaste routine hebben die voor elk van hun kinderen werkt, weet alleen jij wat het beste is voor jouw kind.

Montessori is een wereldwijd bekende onderwijsmethode. Maria Montessori, een Italiaanse arts en pedagoog, geloofde dat kinderen het beste leren door zelfstandigheid en vrijheid in hun keuzes. Deze methode richt zich op de interesses van kinderen en maakt gebruik van praktische leermiddelen om echte vaardigheden te ontwikkelen. Veel ouders zijn geïnteresseerd in hoe deze methode kan worden toegepast op de bedtijdroutines en het algemene slaapgedrag van kinderen.

Wat houdt de Montessori-methode van op de vloer slapen  in?

De Montessori-methode van op de vloer slapen houdt in dat je een matras of bed dicht bij de vloer gebruikt, zodat zelfs de jongste kinderen er zelfstandig in en uit kunnen klimmen, zonder belemmerd te worden door relingen of hekken. Het vloerbed kan aan drie of zelfs alle vier de zijden relingen hebben, zolang er maar een opening is waardoor het kind zelfstandig in en uit bed kan gaan en vrij door de kamer kan bewegen.

Waarom kiezen voor een Montessori-vloerbed

Zodra je kind kan rollen, kruipen en zijn eerste stapjes zet, wordt hun vermogen om zelf te beslissen wanneer ze genoeg geslapen hebben beperkt als ze nog steeds in een traditioneel ledikant slapen. Met een Montessori bed kunnen kinderen zelf bepalen hoeveel of hoe weinig slaap ze nodig hebben en wanneer ze gaan slapen of wakker worden. Sommige kinderen genieten van een rustig moment alleen in hun bed of verkennen hun kamer als ze wakker worden, voordat ze naar familieleden gaan. Zorg ervoor dat je jouw kind altijd kunt horen, bijvoorbeeld via een babyfoon of door in de buurt te blijven tijdens dutjes.

Ontdek ons Montessori Vloerbed 70x140 cm «Ellipse».

Wanneer overstappen op een Montessori bed

Hoewel de gedachte aan het overstappen op een Montessori bed intimiderend kan zijn, probeer je te herinneren dat het in veel delen van de wereld volkomen normaal is om vanaf jonge leeftijd een vloerbed te gebruiken. Misschien heb je dit niet gedaan met je oudere kinderen, maar wil je het uitproberen met je jongste. Je kunt altijd beginnen met het gebruik van hun bestaande ledikant matras als proefrun voordat je overgaat tot de aanschaf van een peutermatras of een nieuw Montessori peuterbed. Ons assortiment peuterbedden omvat klassieke frames evenals leuke ontwerpen in de stijl van huizen of hutten.

Sommige bronnen stellen dat kinderen vanaf twee jaar een Montessori peuterbed moeten gebruiken, terwijl anderen zeggen dat hoe jonger het bed wordt geïntroduceerd, hoe beter. Onthoud gewoon dat een baby jonger dan zes maanden in dezelfde kamer als hun ouders moet slapen. Dit kan in een ledikant zijn, voordat je de overstap maakt naar een Montessori vloerbed op een later tijdstip, samen slapen, of op een peuterbed naast het bed van de ouders.

De makkelijkste manier om te beginnen is door eerst de dutjestijd over te zetten naar het nieuwe vloerbed en ervoor te zorgen dat je veel tijd in deze nieuwe ruimte doorbrengt gedurende de dag. Het doel van de Montessori-filosofie is immers om het kind zich comfortabel te laten voelen bij het kiezen wanneer ze hun vloerbed gebruiken en wanneer het tijd is om wakker te worden en rond te bewegen in hun ruimte.

Nu heb je alleen nog het perfecte setje beddengoed nodig om de nieuwe ruimte van je kind compleet te maken. Veel plezier met de Montessori-methode, laat je kleintje helpen bij het uitkiezen van hun nieuwe beddengoed en maak samen het bed op. Je kunt de nieuwste toevoegingen aan ons assortiment hoogwaardige beddengoed hier bekijken.

Overige Montessori-geïnspireerde meubels

Montessori-geïnspireerde meubels verwijzen simpelweg naar elk meubelstuk dat is ontworpen om kinderen in staat te stellen beslissingen te nemen en zelf actie te ondernemen. Dit kunnen meubels zijn op kinderformaat die toegankelijk zijn voor het kind, of vereenvoudigde ontwerpen die het gemakkelijker maken voor jonge kinderen om hun functies en doeleinden te begrijpen.

  • Kindertafel en stoeltjes set (waarbij het kind zelf kan beslissen wanneer hij of zij opstaat of gaat zitten, in plaats van afhankelijk te zijn van een volwassene bij een standaard tafel of bureau).
  • Kinderboekenkast (het kind kan zijn favoriete boeken uitkiezen en opruimen zonder hulp).
  • Realistisch uitziend speelgoed dat is gebaseerd op het ontwikkelen van echte vaardigheden, zoals houten snijplanken en kindvriendelijke messen voor het hakken van fruit en groenten (De principes van Montessori zouden je peuter zoveel mogelijk in de keuken laten helpen vanaf jonge leeftijd).