Slaapzakken voor baby's: Hoe kies je de juiste – onze gids

Slaapzakken voor baby's: Hoe kies je de juiste – onze gids

Of je nu voor het eerst ouder bent of al ervaren bent met twee (of meer!) kinderen, slaap is een onderwerp dat onder alle ouders veel besproken wordt. Een goede nachtrust kan immers ons humeur en energieniveau enorm verbeteren, en dat geldt net zo goed voor onze kinderen. Hoewel het advies over baby’s slaap in de loop der jaren veranderd is, blijft het geen exacte wetenschap en verschilt het per kind. Zelfs broers en zussen die in hetzelfde huishouden opgroeien, kunnen verschillende slaaproutines hebben. Het kan even duren om de perfecte slaaproutine voor je baby te vinden, waarbij je kleine aanpassingen maakt totdat alles goed gaat. Dit kan variëren van het aanpassen van etenstijden tot het uitproberen van verschillende geluids- en lichtniveaus. Daarnaast proberen sommige ouders de badtijdroutine te variëren, een bedtijdsnack of -drankje toe te voegen, of een favoriet verhaaltje voor het slapengaan of knuffeldier te introduceren. Iets dat een grote impact kan hebben op het bedtijdritueel van je kind, is het kiezen van het juiste beddengoed. Zoals je weet, is er niets vervelender dan te warm of te koud zijn tijdens het slapen of last te hebben van oncomfortabel beddengoed. Dit geldt ook voor je baby!

Ontdek onze slaapzakken voor baby's.

In de afgelopen jaren kiezen steeds meer ouders voor een slaapzak voor hun baby om ze te helpen in slaap te vallen. Slaapzakken voor baby’s, verkrijgbaar in verschillende maten en togs (dikte), zijn populair geworden als handig alternatief voor inbakeren of een traditioneel dekbed. Ook bekend als een hydrofiele slaapzak of babyslaapzak, wordt dit item nu als essentieel beschouwd, naast andere basics zoals flesjes, rompertjes en luiers!

De perfecte slaapzak kiezen voor je baby/kind

Bij het kiezen van de perfecte slaapzak voor je baby/kind moet je verschillende keuzes maken. Van stof en maat tot tog-waarde (gewicht of dikte) en het uitzoeken van de perfecte kleur of het ideale motief voor de kamer van je kleintje.

Baby slaapzakken zijn vaak verkrijgbaar in een ‘one size fits all’ model met verstelbare drukknoopjes, of in specifieke maten zoals een newborn slaapzak. Ze zijn ook verkrijgbaar in kinderkledingmaten, bijvoorbeeld voor pasgeborenen, 0-3 maanden, 3-6 maanden, 6-9 maanden, 9-12 maanden, 12-18 maanden, 18-24 maanden en 2-3 jaar. Soms vind je slaapzakken in maten boven 2-3 jaar, maar over het algemeen stoppen de meeste mensen met het gebruik ervan zodra hun kind overstapt op een ledikant, peuterbed of eenpersoonsbed. Een andere factor om rekening mee te houden, is dat zodra je kind zindelijk is, het gemakkelijker kan zijn om te stoppen met het gebruik van een slaapzak. Dit komt omdat een slaapzak hun bewegingsvrijheid kan beperken wanneer ze 's nachts naar de wc moeten. Ook kan het gebruik van een slaapzak soms lastiger maken om te merken of je kind een ongelukje heeft gehad.

Ontdek onze mouwloze slaapzakken van mousseline. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Bij Petite Amélie zijn onze hoogwaardige slaapzakken voor baby's gemaakt van mousseline, een ademende stof die perfect is voor je kleintje. Zacht en comfortabel, je kindje zal graag in slaap vallen met hun favoriete slaapzak. Kies uit verschillende uitvoeringen, zoals:

Hebben baby's echt een slaapzak nodig?

Is een slaapzak echt noodzakelijk voor je baby? Het antwoord is nee. Misschien is jouw baby van nature een goede slaper en valt hij of zij makkelijk in slaap met alleen een dekentje. In dat geval kunnen ze het beste ingebakerd worden als ze nog heel jong zijn, of plat op hun rug worden gelegd met hun voeten tegen het voeteneinde van het bedje (voeten-tegen-voet-positie) en het dekentje stevig onder hun armen ingestopt. Voor lichtere dekens of koudere temperaturen kan deze deken dubbel gevouwen worden, maar moet nog steeds onder hun armen ingestopt worden. Als je om bepaalde redenen de traditionele methode wilt volgen, zoals het gebruik van een speciaal dekentje dat al in de familie is, of een beproefde methode die je eerder hebt gebruikt, is er geen reden om een slaapzak aan te schaffen. Veel ouders kiezen de laatste jaren echter voor een slaapzak vanwege het gemak en de alles-in-één oplossing.

Je baby aankleden voor het slapen

Naast een slaapzak moet je ook nadenken over wat je kleintje nog meer draagt in bed. Hoewel kleine pyjamasetjes onweerstaanbaar schattig zijn, kiezen de meeste ouders voor een eendelig pakje zoals een romper of onesie voor jongere baby’s, vanwege het ultieme comfort. Hun tere huid moet nog wennen aan de buitenwereld en dingen zoals taillebanden, kragen en labels kunnen soms te ongemakkelijk zijn om goed te slapen. Aan de andere kant maakt een tweedelige outfit zoals pyjama's het verschonen van luiers wat makkelijker. Kies voor ademende materialen zoals katoen in plaats van synthetische stoffen zoals fleece, tenzij je in een bijzonder koud klimaat woont. Wat baby's zouden moeten dragen in bed varieert sterk afhankelijk van waar je woont, het seizoen en de temperatuur in je huis. Na verloop van tijd ontdek je ook dat je kind individuele voorkeuren heeft, bijvoorbeeld altijd hun dekentje wegtrappen en hun sokken uitdoen, of juist knus in hun favoriete knuffel kruipen met een extra dekentje. Veel volwassenen geven aan dat ze 'hete' of 'koele' slapers zijn, en het zal niet lang duren voordat je kleintje aangeeft hoe zijn of haar bed precies goed moet zijn!

Ontdek onze slaapzakken met afritsbare mouwen in verschillende prints.

Veiligheid

Veiligheid staat bij ons voorop als het gaat om kinderkamers, vooral als het gaat om bedtijd. We willen dat je met een gerust hart kunt kiezen voor de meubels en beddengoed van je kind. Veel aspecten van het ouderschap zijn subjectief, met vaak tegenstrijdige adviezen over onderwerpen variërend van de eerste hapjes tot leren lezen. Gelukkig zijn er voor slapen duidelijke richtlijnen, ondersteund door onderzoek en cijfers die het aanbevolen advies ondersteunen. Raadpleeg de onderstaande diagrammen om precies te begrijpen wat je baby nodig heeft voor een comfortabele nachtrust.